7 начина за намаляване на бюджета за отопление

Зимният период в България обикновено продължава над 4 месеца, което означава големи разходи за отопление за не малка част от бизнеса. Независимо дали работите в склад, офис или цех, то вие се нуждаете от отопление, което в повечето случаи изисква солидни средства.

Зимният период в България обикновено продължава над 4 месеца, което означава големи разходи за отопление за не малка част от бизнеса. Независимо дали работите в склад, офис или цех, то вие се нуждаете от отопление, което в повечето случаи изисква солидни средства. Позитивната страна е, че все още съществуват алтернативи, чрез които да оптимизираме предвидения бюджет за отопление. Изготвили сме ви списък с полезни съвети, които да ви спомогнат да спестите от средствата за топлинна енергия, независимо дали имате готовност да инвестирате в нови варианти или само се нуждаете от подобрение на сегашните такива.

Увеличаване на топлината срещу минимални средства

Първата и най-лесна стъпка, която можете да предприемете, е да отоплявате само местата, които се посещават от вас или от вашите служители. Ако вземем като пример, че имате малка фабрика със складове и производствена площ. Да приемем, че складовете се използвам само за да се вземат нужните продукти, материали или необходими части. В този случай не е необходимо да отоплявате съответното помещение. По-разумни решение би било да поддържате висока температура само в производствените площи. Същият сценарий важи и в случай, че сте собственици на магазини – отоплявайте само търговските части, без складовете. По-общо казано: отоплявайте местата, където хората прекарват най-много време.

Прецакайте физиката

Топлият въздух се насочва по посока нагоре, затова ще е ефективно, ако успеете да го пренасочите да достигне до пода. Тази цел може да се постигне чрез няколко различни начина. Първият и най-достъпен вариант е да сведете вентилацията в помещението до минимум. Вентилационните системи могат да поддържат свежестта във въздуха, но същевременно могат да бъдат причина за загуба на топлина. През студените месеци е препоръчително да използвате вентилацията на най-слабия работен режим. Вторият начин е да инсталирате вентилатори отгоре на тавана. Ако разполагате с по-голям бюджет, можете да намалите от височината на търговските площи. Така ще трябва да отоплявате значително по-малко количество въздух, което ще намали и вашите разходи.

Освободете пространството пред отоплителните тела

Независимо дали се отоплявате с парно, климатик, печка с твърдо гориво или подово отопление, то вие със сигурност разполагате с отоплително тяло. Ефективността му зависи пряко от способността да отделя необходимата топлина във въздуха. Когато ние по някакъв начин попречим на отоплителното тяло да отдели тази топлина, тогава и нашите разходите се покачват. Ако например пред климатика или радиатора има машини, стоки, щандове или други предмети, които блокират топлината, то трябва да ги разместите, за да не спират естествения топлообмен. Работата на радиатор, върху който стои наредена стока, е неефективна и безполезна, като същото се отнася и за климатик, който излъчва топлина срещу етажерки. Освободете пространството пред отоплителните си тела, за да могат да осъществяват качествен топлообмен.

Избягвайте загубата на топлина

Дори да разполагате с ограничен бюджет, вие все пак можете да намалите местата, които да допускат загуба на топлия въздух като например прозорци и врати. За целта можете да изолирате всички прозорци, които не отваряте, с  ограничителни ленти. Ако на вашите врати имате четка, ограничаваща течението в помещенията, то вие в действителност задържате и топлината в тях. В търговските площи най-голямо количество топлина се губи, заради автоматичните врати, които се отварят сами със сензор. За разлика от стандартните и въртящите врати, плъзгащите се оказват най-скъпи. Това е фактор, който си струва да обмислите преди да обзаведете офиса или магазина си с такива.

Равносметката е, че колкото по-голяма инвестиция правите в изолиране на дома и поставяне на качествена дограма, толкова и по-ниски ще бъдат сметките ви за отопление през зимните месеци.

Опитайте се да регулирате постоянна температура

Схемата е, ако вашите помещения стават по-студени през нощта, то през деня те трябва да се отоплят, като се започне от много ниска температура. Затова е важно да не допускате бързата загуба на топлина, защото така ще ви се наложи на сутринта да започнете от нулата. Можете да оставите климатика на слаб режим на работа през нощта, за да може помещението да изстива по-бавно. За да откриете работещото решение за вас, можете да експериментирате с различни степени.

Възползвайте се от алтернативни източници

С напредването на технологиите все повече нарастват функциите и ролята на природните ресурси. Независимо дали ще заложите на термопомпи или конвектори, вашият избор зависи изцяло от вашите потребности и изисквания. Алтернативните източници на отопление представляват значителна първоначална инвестиция, но с времето тя се оказва напълно оправдана, тъй като в дългосрочен план разходите се минимизират. Известно е, че слънчевата светлина е безплатна, но още по-добрата новина е, че можете да се възползвате от нея и да я насочите да работи за вас. Това може да стане с помощта на въздушните слънчеви колектори, които използват слънчевите лъчи за получаване на топлина в помещението.

Можете да проверите как работят те в клипчето, посочено долу.

Shape