Как да преборим застоелия въздух?

До колко е качествен въздуха в закрито пространство зависи от различни фактори, но е важно да се има в предвид, че това има пряко и косвено влияние върху всички нас. Независимо дали се отнася за производствени или жилищни площи, почти винаги въздухът в тези помещения е застоял, което не е никак благоприятно.

Когато стане въпрос за степента на качество на въздуха, повечето хора създават асоциации с въздуха навън. Медиите непрекъснато разпространяват за нивото на замърсяване във въздуха на големите градове, как това е причинява вреди на здравето на дихателните пътища и какви са възможните алтернативи за редуциране на щетите върху нашия организъм. Повечето се самозалъгваме, че вкъщи въздухът е по-качествен, но това не е универсална истина за всеки дом.

До колко е качествен въздуха в закрито пространство зависи от различни фактори, но е важно да се има в предвид, че това има пряко и косвено влияние върху всички нас. Независимо дали се отнася за производствени или жилищни площи, почти винаги въздухът в тези помещения е застоял, което не е никак благоприятно.

Какви са основните замърсители на въздуха вкъщи?

Основното замърсяване на въздуха се причинява от фините прахови частици. Това далеч не означава, че в хола си трябва да горите въглища, нафта или дърва, но техните изгорели газове съдържат микроскопични частици, които оказват вреда и пълнят дробовете ни всеки ден. Съвсем просто казано, те навлизат в дома при всяко проветряване.

Сравнително по-трудно е да избегнем тях, затова можем да компенсираме, като преборим други фактори, замърсяващи въздуха. Огромен принос във влошаване на качеството на въздуха у дома имат свещичките, ароматизаторите и препаратите, които ползваме в ежедневието си. Макар в малки количества, те също отделят токсични газове, които с времето се натрупват в организма и постепенно го натравят.

Изброените дотук замърсители се оказват в пъти по-опасни, когато въздухът застоява, заради липса на вентилация. В стремежа си да си осигурим топлина, ние изолираме домовете си и сменяме дограмата, но резултатът е застоелият въздух. Когато възпрем проветряването на дома, то се причинява мухъл, а с него – още значителни проблеми. Мухълът се появява, когато влажността на въздуха в стаите е повече от 80%, а средната температура е 20 градуса по Целзий.

Не само че заради него се причинява ронене на мазилките и издуване на паркета, но той създава и благоприятна среда за развиването на опасни бактерии. Когато те се появят по ъглите и нишите, тогава започват да се разпространяват из цялото пространство на къщата – в мазето, където се съхранява храната, в дрешници, гардероби и дори по завивките. Например акарите обичат да се настаняват в топли и влажни пространства. Те харесват и да се разпространяват по дрехи и завивки, като се оказват сред водещите причинители на раздразнения по кожата и кожни алергии по цял свят. За да се преборим успешно с тях, то е необходимо да изпираме редовно чаршафите на висока температура или да проветряваме за повече време, за да навлиза студен въздух сутринта. Друг вариант е да намалим влагата в помещенията.

Какво причинява лошият въздух на нашето здраве?

Когато прекараме повече време в помещение със замърсен въздух, то тогава има вероятност да страдаме от следните симптоми: сърбящи или зачервени очи, кашлица, раздразнена лигавица на носоглътката, кихане, световъртеж или умора.

Обикновено симптомите изчезват в момента, в който подишаме чист въздух. Ако обаче имаме всекидневен досег до застоял или замърсен въздух, то има голяма вероятност да проявим симптоми на астма, като това е индикатор, че трябва да вземем навременни мерки, за да предотвратим влошаване на нашето състояние в дългосрочен план.

Вътрешният микроклимат е от изключително значение за нашето здраве, като заради това е нужно да му отдадем необходимото внимание. Причината е, че ако в продължение на години дишаме и спим в непълноценни условия, то има големи предпо ставки, да пострадаме от тежки заболявания на дихателните пътища, астма, сърдечни проблеми и някои видове рак. Съвсем естествено всеки човек има различни реакции спрямо замърсения въздух, но би било неоправдано, ако пренебрегнем такъв значим проблем, за който съществува достъпно и лесно решение.

Как да повишим качеството на въздуха у дома?

Придържайки се към определени прости правила, то е възможно да се подобри значително качеството на въздуха в помещенията, които обитавате. От първа важност е въздухът в стаите да бъде винаги свеж. За целта проветрявайте редовно, като отваряте прозорците сутрин или вместо това можете да използвате вентилация.

Съвременните вентилационни системи се програмират по начин, който да ви позволи да задавате температурата и влажността, които желаете. По-достъпно и също толкова ефективно би било използването на влагоуловител. На пазара се предлага разнообразие от влагоуловители, като изборът зависи изцяло от вас. Важно е да обмислите първо площта и квадратурата, с които разполагате, преди да се снабдите с уреда. Освен това, можете да проследявате степента на влажност във въздуха в стаята чрез най-обикновен влагомер.

Слънчевите въздушни колектори на KocanAir преборват влагата бързо, достъпни и изключително ефективно.

Употребявайте минимален брой почистващи препарати, изпускащи токсични емисии при контакт с въздуха или водоразредени. Редуцирайте възможно най-много използването на ароматизатори, тъй като те излъчват приятна миризма, но същевременно са източник на отровни молекули, разнасящи се свободно из въздуха.

Важно е да почиствате редовно не само подовете, но и всички повърхности в дома. Прахът върху дивани, телевизори и книги, може да предизвика различни алергични реакции, като същевременно спомага на бактериите да се настанят във вашите дробове. Малките паразити се свързват с прашинките, като се движат свободно из помещенията, докато не ги вдишате.

Ето защо е препоръчително да къпете своите домашни любимци редовно, тъй като тяхната козина побира праховите частици и микроскопичните микроби. Готвенето на газ е още нещо, което влошава качеството на въздуха, затова е важно да проветрявате редовно след приготвянето на храната.

Пушите ли у дома? Не е необходимо да ви обясним как този начин може да доведе до здравословни проблеми, нали?

Shape