Как започна историята на въздушния колектор KocanAir?

Запознахме се с понятието въздушен слънчев колектор преди 10 години, като тогава не подозирахме за какво става дума. За нас това представляваше нова разновидност на слънчевите колектори.

Запознахме се с понятието въздушен слънчев колектор преди 10 години, като тогава не подозирахме за какво става дума. За нас това представляваше нова разновидност на слънчевите колектори. Щом вече има такива, които произвеждат електрическо и такива, които затоплят вода, защо да няма и такива, които да затоплят въздуха?

Даже не бяхме убедени защо думата въздушен се съчетава с другите две – слънчев колектор. Това не е ли само колектор, който затопля вода? Нашето любопитство нарасна забележително, затова и започнахме своето проучване в интернет за повече информация.

Тогава се оказа, че такова нещо няма в България, затова и информацията беше доста по-оскъдна. В разни форуми попадаха коментари във вид на „направи си сам“ от ентусиасти, които бяха сътворили въздушен слънчев колектор в домашни условия от бирени кутийки. Тогава ни стана ясно. Въздушният колектор не затопляше вода, а въздух.

Вече разполагахме с посока, в която да действаме – да разберем как функционират, как се произвеждат, кой ги произвежда и за какво са подходящи. Получихме ценна помощ от YouTube, чрез която си отговорихме на въпроса „Как работи? Помогнаха ни и стотиците сайтове на производители и общности, които използват това ново технологично чудо. В действителност разбрахме, че въздушните слънчеви колектори не представляват никаква революция в развитите държави.

Този сектор се е развивал в продължение на 40 години, като през това време въздушните колектори бяха преминали теста на времето. Не само че хората вече знаеха какво е, но и бяха активни негови ползватели. Фактът, че цели сгради се отопляват от безплатна чиста слънчева енергия, ни впечатли силно. Тук не става въпрос само за училища, библиотеки, болници, предприятия, офис сгради и хижи, но и за всичко, за което можете да се сетите.

Трябва да признаем, че на пръв поглед всичко изглеждаше твърде хубаво, за да бъде истина. Затова решихме сами да изпробваме това революционно изобретение. Дадохме инструкции на всичките си приятели да консумират редовно бира, а кенчетата да запазят и оставят на нас. Техният отсрещен поглед беше труден за описване. Въпреки това, събрахме два чувала от бирени кенчета, с които сглобихме въздушен слънчев колектор. Извършихме монтажа на нашата база във Велинград, без да разполагаме с огромни очаквания.

Изненадата дойде дори и при нас, когато колекторът, не само заработи, но в периода между октомври и април, се усещаше значителен негов принос за затоплянето на цеха. След като заложихме на идеята „око да види, ръка да пипне“, то трябваше да преминем към следващата стъпка. Открихме потенциал във въздушните колектори, който си заслужаваше да бъде изследван. На първо място, защото той е алтернативен източник на топлина и на второ – той предлагаше решение на проблема с влагата.

Заловихме се за работа и с поставихме целта да изобретим колектор, който да бъде по-тих, по-ефективен и по-достъпен от останалите на пазара. Това изискваше солиден ресурс от време, но ние не спряхме, тъй като вярвахме и още вярваме в ползите на този продукт и това, че той трябва да бъде използвам всекидневно от все повече хора. Това, разбира се, не беше никак лесна задача, затова и първите бройки създадохме за себе си, като ги монтирахме на покрива на цеха ни. Независимо че вече бяхме наясно с ефективността на въздушните колектори, то те отново успяха да ни впечатлят. Този път достигнахме такъв успех, че загърбихме конвенционалните методи за отопление изцяло в миналото. Вече нямахме нуждата от тях, тъй като въздушните колектори бяха напълно достатъчни.

Сега е времето да ви кажем, че съвсем очаквано този ефект важи само и единствено през слънчевите дни. Всъщност никога не е било твърдяно, че въздушните слънчеви колектори могат да заместят основните средства за отопление по време на студените месеци. Простата причина за това е, че те функционират с помощта на слънчевата светлина, а е добре известно, че през зимата преобладава облачното време.

Така и стигаме до задаването на очаквания въпрос:

„Заслужава ли си да инвестирате във въздушен слънчев колектор?“

Да, но има някои условия.

Преди да предприемете обзавеждане с въздушен слънчев колектор, то е важно да сте запознати, че той има ограничения, като всеки друг продукт. Едно от най-големите е, че той работи посредством слънчевата светлина. Това означава, че той не работи през облачни дни или през нощта. Заради същата причина, колекторите трябва да бъдат инсталирани в посока юг, югозапад или югоизток.

Получавали сме запитвания от клиенти дали колекторите могат да се модернизират, като затоплят вода през летните месеци, когато нямаме нужда от отопление. Да, възможно е, но това ще бъде скъпо и не толкова ефективно. Традиционните термални системи са далеч по-функционални и ползотворни от модернизираната версия на въздушен слънчев колектор. Инвестирането в допълнителни съоражения с цел отопляване на вода, не е оправдано и възвръщаемо. Ако целта ви е да имате топла вода, то по-добре се придържайте към стандартните варианти.

Да инвестирате във въздушен слънчев колектор е правилната стъпка, ако искате да имате допълнително отоплително тяло, спомагащо на основния източник на топлина. Повечето от нашите клиенти монтират своите колектори с целта да елиминират влагата в домовете си. При този случай няма по-ефективно средство от въздушния слънчев колектор. Той донася топъл и свеж въздух в помещенията, като за само няколко дни влагата се изпарява, заедно с плесента и мухълът.

Още едно предимство на въздушните слънчеви колектори е, че те са изцяло енергонезависими. По никакъв начин те не допринасят за повишаването на сметките на ток и отопление. Още повече, те нямат изисквания за поддръжката, поради простата причина, че притежават елементарно устройство, което няма как да се повреди или счупи.

Това значи, че монтирани веднъж, колекторите изискват единствено работа с копчетата за включване и изключване, след което можете да изпиете кафето си на спокойствие. Естествено можете да карате и спокойно ски през зимата, като оставите колектора включен. Няма опасения от авария, няма нужда някой да наглежда или настройва колектора.

А най-добрата част е, че след като се приберете от ваканция, ще посрещнете топъл и уютен дом.

Shape