Въпроси и отговори относно въздушните слънчеви колектори – 1 част

Въздушният слънчев колектор е съвременен продукт, който е изцяло енергонезависим и няма нужда от достъп до електрическата мрежа, за да функционира правилно. Създадените професионални въздушни слънчеви колектори имат вградена фотоволтаична клетка, произвеждаща нужното количество електрическа енергия за вентилатора.

Често получаваме въпроси от клиенти, свързани с въздушните слънчеви колектори – за какво служат, какво представляват, как функционират и т.н. В следната статия ще се опитаме да отговорим на най-често задаваните запитвания. Насладете се на четенето!

1. Какво представлява въздушният слънчев колектор?

Въздушният слънчев колектор е съвременен продукт, който е изцяло енергонезависим и няма нужда от достъп до електрическата мрежа, за да функционира правилно. Създадените професионални въздушни слънчеви колектори имат вградена фотоволтаична клетка, произвеждаща нужното количество електрическа енергия за вентилатора. Механизмът, по който работят въздушните колектори, е много елементарен. Въздухът в колектора се нагрява от слънцето и при достигане на определена температура, вграденият вентилатор се включва и започва да пренасочва въздуха в помещението. Регулирането на колектора дава възможност да го включвате или изключвате с помощта на едно копче. Освен това, то се захранва от фотоволтаичната клетка, което го прави безопасно и елиминира риска от късо съединение, докато не сте у дома.

Вероятно сте ставали свидетели на въздушни колектори, които са направени от бирени кутийки в домашни условия. Те са донякъде ефективни и със сигурност представляват интерес за производство, най-вече за хора, които обичат изпробват майсторските си умения. Ние също сме попадали на такива, но голямата част от тях не оползотворява изцяло капацитета на слънчевата радиация, заради няколко фактора. Единият е лошата изолация, която причинява сериозни топлинни загуби. Затопленият въздух излиза навън вместо да влезе в помещението. Вторият фактор е, че обикновено тези колектори се монтират без фотоволтаичен панел и без вентилатор. Това със сигурност е по-евтин, но и доста по-неефективен вариант. Затопленият въздух отново влиза в помещенията, като това се случа в много по-минимални количества и доста по-бавно. Също така липсата на електронно управление провокира въпросът „Как можем да го изключим през лятото?“ Третият незадоволителен фактор, свързан колекторите „направи си сам“, е тяхното прегряване.

Колекторите с високо качество са изградени по начин, по който той да охлажда автоматично когато не е използвам. Ако колекторът прегрее, то това води до намален КПД и до разрушаване на цялото покритие, абсорбиращо слънчевата светлина.

2. Кога е подходящо да се използва въздушният слънчев колектор?

Въздушният слънчев колектор може да се използва по всякога време и във всяко помещение, в което обитават или работят хора. Той може да се използва и като допълнително средство за вентилация и отопление у дома. Можете да го монтирате и на вилно място, за да поддържа постоянна температура, по-висока от средната. Голяма част от нашите клиенти са ни казвали, че когато посетят вилите си през зимата, им се налага да затоплят стаите, в които температурата се е понижила до около 10 градуса.

Въздушният слънчев колектор представлява ефективно решение на този проблем, поради факта, че той винаги вкарва топъл и свеж въздух при наличието на слънце. Предимството е, че след това не необходимо да затопляте помещенията от прекалено ниска температура. Ако температурите навън са над нулата, то тогава може да не ви се наложи изобщо да пускате отоплението, защото слънчевите колектори могат да затоплят въздуха с над 40 градуса в сравнение с външните температури. Това означава, че ако навън температурата е -10 градуса, то в помещението ще влиза въздух, който е затоплен до минимум 30 градуса.

3. Как се инсталира?

За да донесе максимална ефективност, въздушният колектор трябва да бъде инсталиран върху покриви и стени с югозападно, южно или югоизточно изложение. Главното условие е да няма нещо, което да пречи на слънчевата светлина като други сгради, дървета или огради, които да засенчат работата на въздушния колектор през деня.

На вътрешната част на стената се забелязва само една розетка, която допуска влизането на топлия въздух. Регулирането е компактно, малко и лесно за работа, като може да бъде монтирано на всяко удобно място. Колекторът се предлага с фабрично монтиран шумоизолатор във въздуховода, който минава през стената. По този начин цялата система се обезшумява по време на работа.

4. Какво можем да очакваме от него?

Преди да предприемете крачката за инсталирането на въздушния слънчев колектор, то е важно да разберете, че не може да бъде използван като отоплителен уред. Това е лесно за разбиране, тъй като колекторът функционира само през деня с помощта на слънчевата светлина. По-точно казано, без слънце, колекторът не работи. Ако се снабдите с въздушен колектор, за да се топлите само с него, то това няма да ви свърши желаната работа.

От друга страна, ако сте наясно с неговите плюсове и минуси, то ще имате още едно средство за отопляване и получаване на свеж въздух. Въздушните слънчеви колектори са перфектното средство в преборването на влагата и поддържането на по-висока средна температура в помещенията. Това важи особено по време на преходните сезони, когато те са сигурен помощник в отопление, поради факта, че представляват неизчерпаем източник на зелена енергия. Те не натоварват по никакъв начин електричеството и не оказват вреда върху околната среда. Още повече, те изискват минимална поддръжка, като така се удължава и техния живот.

5. Какво не може да бъде въздушният слънчев колектор?

Въздушният слънчев колектор няма как да бъде основен източник на топлина. Предпоставка за това е необходимостта му от слънчева енергия. Всичко,  което се представя за въздушен слънчев колектор, но има нужда от електрическо захранване, всъщност не е въздушен колектор. Въздушният слънчев колектор е енергозависим и може да се монтира на всяко място, където има слънчева светлина – тя е единственото условие, при което той функционира.

6. Какво ви е необходимо да знаете при избора на въздушен слънчев колектор и на кое да обърнете внимание?

Препоръчително е да подберете конкретен модел и да обърнете внимание на неговите характеристики – температура на затопляне, обем затоплен въздух на час, мощност. Качествените въздушни колектори употребяват вентилатори, съобразени с кубатурата на помещенията, селективно покрития, фотоволтаична клетка, изолация на стените и електронно управление.

7. Влияние върху околната среда

Въздушните слънчеви колектори са напълно енергонезависими. Те произвеждат самостоятелно необходимата им енергия, затова се смятат за страхотен източник на зелена топлина. Те не оказват никакво влияние върху замърсяването на околната среда, не само заради свойството им да преобразуват слънчевата светлина в топлина, но и заради минималната нужда от поддръжка. Това им осигурява заслужено място до другите източници на възобновяема енергия, сред които вятърните генератори и термопомпите.

Shape