Въпроси и отговори относно въздушните слънчеви колектори – 2 част

Въздушните слънчеви колектори са основани на изключително елементарна, но и ефективна технология, затова представляват чудесно решение в борбата с влагата. Още повече, те функционират и като алтернативен източник на свеж въздух и топлина. В тази публикация ще се пробваме да оползотворим най-честите запитвания на потребителите.

Въздушните слънчеви колектори са основани на изключително елементарна, но и ефективна технология, затова представляват чудесно решение в борбата с влагата. Още повече, те функционират и като алтернативен източник на свеж въздух и топлина. В тази публикация ще се пробваме да оползотворим най-честите запитвания на потребителите.

1. Какво се случва през лятото?

В повечето случаи хората се свързват с нас, за да ни попитат дали колекторът работи по време на летните топли дни. Това запитване се поражда от притеснението, че при температура от 40 градуса навън, колекторът може да вкара допълнителна топлина в помещенията. Това реално може да се случи, ако той не бъде изключен. Истината е, че основното управление на всеки въздушен слънчев колектор позволява да избирате сами, кога той да работи и кога не.

Нека разгледаме следния пример – имате къща или вила, която рядко посещавате. През зимата или преходните сезони можете да оставите включен режим на работа, за да могат помещенията да поддържат по-висока от средната температура и по-ниска влажност. Даже се смята за препоръчително да оставяте колектора включен дори и да ви няма, тъй като така въздухът няма да застои и да доведе до влага и мухъл. Дори в някои случаи, с тях може да се появи и неприятна миризма.

Когато отвън времето е топло и не се нуждаете от допълнителна вентилация или топлина, то е необходимо единствено да изключите колектора. Той няма да се включи сам и да затопля допълнително помещенията.

2. Какви изисквания за поддръжка има въздушният слънчев колектор?

Никакви. Въздушният слънчев колектор действа като автономна система, която няма нужда от контакт с електрическата мрежа. Ако поради някакво обстоятелство, той се включи, но не работи, то тогава съществуват две опции – недостатъчна слънчева светлина, която да стимулира произвеждането на електрическо от фотоволтаичния панел за вентилатора или повреда на вентилатора. Второто се случва в много редки случаи.

3. Причинява ли шум работата на въздушния колектор?

Шумът от колектора идва единствено от вентилатора. Въпреки това, той е доста по-слаб от обикновения кухненски абсорбатор, заради вградения фабричен шумоизолатор, поставен във въздуховода.

4. Как да се подобри вентилацията в помещенията?

Вероятно се чудите как свежият въздух и топлината ще достигнат до другия край на дома ви, ако имате само един колектор. Истината е, че във всеки апартамент или къща има пространства, в които по естествен начин влиза и излиза въздух. Хората, които използват кухненски абсорбатор, вероятно са забелязали, че се усеща леко течение в помещенята, когато той е включен.

По сходен принцип въздушният колектор затопля и освежава затворените пространства. Докато работи, той създава по-високо налягане в тях, като така въздухът си намира места, от които да излезе. Обикновено това е входната врата, някой отдушник или старата дограма. С една дума, топлият и сух въздух от колектора измества застоелия стар въздух по естествен начин навън.

Някои от нашите клиенти имат въздушни колектори с една единствена цел – да ги използват за вентилация за справяне с влагата в мазетата. В тези случаи е препоръчително да се остави отдушник от северната част на мазето. По този начин свежият въздух свободно преминава през цялото помещение – от южната страна с монтирания колектор до северната част, където се образува мухъл и се задържа влага.

5. Кое да изберете – монтаж на покрив или монтаж на стена?

Въздушният слънчев колектор може да бъде монтиран и на стена и на покрив, но е важно да се вземат под внимание някои обстоятелства. Привилегията на монтажа на стена е, че затопленият въздух може да нахлуе в помещението чрез дупка в стената. В този случай, няма необходимост от допълнителни тръби за неговото преминаване. Ако е възможно, се препоръчва да се монтира колектора по начин, по който въздуха от него да навлиза директно в долната част на помещението. Колкото струята от топъл въздух е по-близо до пода в стаята, толкова по-оптимално ще се извърши затоплянето и освежаването на цялото помещение. Топлият въздух е доста по-лек от студения, затова може по естествен начин да се изкачи до тавана и да избута студения надолу до нивото на пода. Там той ще бъде затоплен от въздухът, който идва от колектора. Посредством този елементарен физичен закон може да се подобри значително циркулацията на въздуха в КПД-то на слънчевия колектор и помещенията.

Монтажът на покрива е препоръчителен, когато няма възможност колекторът да се монтира на стена. Минусът на този вариант е, че топлият въздух трябва да бъде дръпнат от покрива до помещението, което искате да отоплите. Тогава колкото по-дълги са тръбите за преминаване на въздуха, толкова по-голямо количество топлина се губи. Още повече, при някои обстоятелства има нужда от вентилатор с по-голяма мощност, който да се пребори с естествената способност на топлината да отива нагоре.

6. Възможно ли е въздушният слънчев колектор да предотврати замръзването на тръбите в необитаеми сгради?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като това зависи от няколко фактора – външна температура, изолация на сградите, часовете на слънцегреене, продължителността на отрицателни температури и др. Ако по време на студените месеци температурата навън достигне -20 градуса в продължение на 2 седмици, слънцето не пробива и има гъста облачност, то най-вероятно тръбите ще замръзнат, независимо дали има слънчев колектор или не. Ако обаче има слънце, то тогава колекторът ще спомогне за поддържането на температурата в сградата да бъде над нулата. Въпреки това, не разчитайте само на благоприятната случайност и се подсигурете, като спирате водата при необходимост.

7. Ако въздухът е прашен навън, то има ли вероятност той да навлезе в дома ми през системата?

Обобщено казано – не. Независимо, че влиза външен въздух през гърба на колектора, то той самият не може да се напълни с прах, който да влезе във вашия дом. Покритието на въздушния слънчев колектор има филтри, които не пропускат проникването на прахови частици в тялото на колектора.

Shape